Politik

Temubual Bersama Tun Mahathir – BFM

#1: Salah Kerajaan Lama Dan Penjualan Aset

Soalan:
Tun, mari kita mulakan dengan keluhan dunia korporat mengenai matawang kita dan pasaran saham kita yang keduanya mempamerkan tanda-tanda besar kemerosotan, apakah yang kerajaan PH sedang lakukan mengenainya?

Tun:
Apa yang PH boleh lakukan telah dibelenggu dengan apa yang kami telah warisi daripada kerajaan sebelum ini. Dan apa yang kami warisi adalah hutang yang sangat besar dan juga beban untuk memperbetulkan semula jentera pentadbiran kerajaan.

Kami perlu selesaikan masalah ini dahulu, ya benar kami boleh adakan polisi atau sasaran, visi dan sebagainya untuk dicapai oleh kami, namun ianya terhalang dengan kekurangan dana dan juga kesukaran untuk memperolehi kerjasama jentera kerajaan untuk berfungsi dengan baik semula. Jadi objektif kami adalah untuk pulih.

Pulih semula daripada kesan pinjaman besar yang dilakukan oleh kerajaan sebelum ini dan tidak memacu negara ini mengikut lunas undang-undang (Rule of Law). Itu kita kena atasi dulu, lepas itu JIKA kita berjaya pulih, maka barulah kita boleh ada visi yang sewajarnya dan apa yang kita nak buat untuk negara.

Soalan:
Tun, anda menggunakan perkataan JIKA (IF), yang mungkin anda sebenarnya ingin guna perkataan BILA (WHEN). Kementerian Kewangan selalu bercakap mengenai hutang berjumlah RM1 Trillion dan pasaran kini tertanya-tanya bagaimana Malaysia akan keluar dari belenggu hutang RM1 Trillion ini?

Tun:
Pertamanya kami sedang berusaha untuk mendapatkan semula wang yang hilang, sebahagiannya telah dirampas oleh kerajaan Singapura dan US, kami menjangkakan kami akan dapat semula wang berkenaan kerana kita mempunyai hak terhadap wang tersebut dan juga boleh membuktikan kita mempunyai hak terhadap wang tersebut. Kerana wang berkenaan datangnya daripada Malaysia, lebih tepat lagi 1MDB.

Keduanya, sudah pastinya kita perlu melihat untuk mengumpulkan dana melalui penjualan aset, yang mana sebahagian aset kerajaan yang mana kita boleh jual dan dapatkan wang. Lebih dari itu, sudah tentunya menggunakan wang hasil kerajaan untuk membayar hutang dan juga servis pinjaman tersebut.

Soalan:
Penjualan aset yang paling terdekat yang dilihat dapat menggerakkan pengurangan hutang 1 Trillion itu yang mana satu agaknya?

Tun:
ECRL sebagai contoh, kontrak ECRL sebelum ini adalah pada nilai 55-60Billion, jadi kami tak boleh teruskan dengan kos begitu, malah kami berhasrat pada mulanya untuk membatalkan terus projek ini jika kami boleh.

Tapi jika kami hentikan projek ini, kami kena membayar gantirugi dan gantirugi ini adalah sangat besar kerana kerajaan sebelum ini telah commit kepada sebuah perjanjian yang meletakkan kami dalam kedudukan yang sangat sukar, Jadi kami terpaksa berbincang semula dan melaluinya kami telah mengurangkan skop dan berjaya mengurangkan kos sebanyak lebih kurang RM20 Billion.

Yang mana (RM20 Bilion) adalah satu jumlah yang agak besar, walaupun sangat kecil jika dibandingkan dengan RM1Trillion yang telah dipinjam itu.

Soalan:
Pengurangan kos ECRL adalah RM20 bilion macam yang Tun katakan, tapi penjualan aset lain yang mana yang dapat menggerakkan pengurangan hutang RM1 Trillion itu?

Tun:
Kami telah menangguhkan pelaksanaan HSR selama 2 tahun yang akan mengurangkan tekanan kepada sumber kewangan kerajaan, kami juga telah membatalkan beberapa projek yang mana kami dapati tidak diperlukan buat masa sekarang.

Soalan:
Jadi penjualan aset yang Tun bayangkan adalah melibatkan aset sediaada yang dipegang dalam kerangka GLC yang secara tak langsung merupakan aset negara dan dilihat sebelum ini sebagai sebahagian daripada kepentingan negara Malaysia?

Tun:
Mengenai penjualan aset, kami mempunyai jangkaan bahawa aset itu tidak diperlukan oleh kerajaan sekarang dan jika ada yang menawarkan untuk membelinya dengan harga yang baik maka kami akan jual aset tersebut, dan biasanya amaunnya tidak besar manapun, namun amaun terkumpulnya akan jadi besar.

Soalan:
Adakah penjualan ini akan melibatkan hartanah seperti di Wilayah Iskandar di Selatan Johor sebagai contoh?ataupun pengambilan semula pulau-pulau di Penang? Boleh kongsikan sedikit detail Tun?

Tun:
Saya tak rasa begitu, kerana hartanah di Johor telah dijual dan wangnya telah dibayar, bukan kepada kami(kerajaan) tetapi telah dibayar kepada ‘orang yang menjual’ tanah berkenaan. Jadi ianya bukan yang kami sedang lihat untuk dijual.

Ada komitmen-komitmen tertentu yang perlu dipenuhi oleh tuan punya tanah berkenaan. Walaubagaimanapun, kami ada beberapa aset sebagai contoh bangunan, hartanah, tanah yang kami tidak mahu gunakan dan jika ada projek yang perlukan tanah, maka kami akan jual dan boleh kumpul dana daripadanya.

Soalan:
Boleh tak bagi sedikit maklumat terperinci mengenainya Tun?

Tun:
Well buat masa sekarang ini, saya tidak boleh mendedahkan sebab kami dalam proses berbincang dan kami sedang mendapatkan harga yang baik untuk aset kami. Kami ada hartanah di Hongkong, Singapura dan negara-negara lain.

Soalan:
OK, jadi bukan aset di dalam negara Malaysia?

Tun:
Ya, tidak hanya di negara Malaysia. (tak jawab soalan).

#2: Orang Melayu Tak Banyak Berubah

Soalan:
Semalam DS Azmin Ali, menteri ekonomi telah berkongi ‘roadmap’ kepada apa yang dipanggil sebagai visi ‘perkongsian kekayaan’ (Shared Prosperity), sebuah roadmap yang akan berlangsung sepanjang 10 tahun iaitu dari 2020-2030 yang kononnya akan menyediakan dan meningkatkan kehidupan keseluruhan warganegara Malaysia kearah yang lebih baik. Apakah diantara maklumat yang lebih terperinci mengenai perancangan tersebut?

Tun:
Well, kami perasan bahawa pembahagian kekayaan dinegara ini adalah tidak sama rata dan tidak adil, sebagai contoh diantara bandar dan luar bandar, ada ketidaksamaan yang besar, kami perlukan lakukan pembetulan disitu, diantara negeri dan negeri, ada negeri yang sangat kaya, ada negeri yang sangat miskin, itu juga kami perlu betulkan.

Kita ada masalah dengan prestasi sesetengah kumpulan etnik sebagai contoh Bumiputera termasuklah Bumiputera di Sabah dan Sarawak di mana mereka ini masih miskin jika dibandingkan dengan kaum lain yang duduk ditempat lain. Semua benda ini telah dilihat, dan kami fikir kami perlu membahagikan kekayaaan itu dengan lebih adil, kerana jika jurang ini semakin melebar, maka akan wujud perasaan iri hati.

Dan perasaan iri hati boleh meningkat dari masa ke semasa yang mana akan sampai satu ketika ianya akan bertukar menjadi keganasan.

Soalan:
Adakah kontrak sosial masih menjadi kunci utama kepada agenda ‘pembahagian kekayaan’ ini Tun?

Tun:
Ya, ya ianya adalah sebahagian daripadanya.

Soalan:
Adakah anda membayangkan parameternya akan dibuang?

Tun:
Tidak sepenuhnya, jika kita ada parameternya yang tidak dicapai, maka kita perlu fikir semula, kerana ianya agak jelas ada beberapa perkara yang kami telah temui selepas menjadi kerajaan bahawa ada beberapa perkara yang kami fikirkan sebagai pembangkang adalah bagus ada sesetengahnya sebenarnya tidak boleh dilakukan dan akan melibatkan kos yang tinggi kepada kerajaan.

Soalan:
Pada pendapat Tun, apa benda yang boleh dicapai dengan kontrak sosial dan apa yang tidak boleh dicapai?

Tun:
Well, perbezaan jurang itu kadangkala adalah sangat besar, dan ianya bukan mudah. Ada pembahagian yang besar di antara bandar dan kampung, ianya menjadi lebih parah apabila di bandar kita ada jenis orang-orang yang berbeza dengan yang ada di kampung, untuk membetulkan itu kita kena gerakkan orang dikampung ke bandar. Tapi jika kita berbuat begitu, maka orang yang tinggal dikampung akan lebih menderita. (Tidak jawab soalan)

Soalan:
Jadi apa benda yang boleh dilakukan? Pembahagian kekayaan ini adalah agenda yang sukar, iamya berlaku diseluruh dunia.

Tun:
Dasar keistimewaan (Affirmative Action) adalah salah satu perkara yang telah kita lakukan, dan ianya tidak lah sebuah kegagalan secara total. Agak ramai juga yang memperolehi kebaikan darinya. Tapi jika anda berikan peluang kepada orang yang tidak mampu menguruskan, mereka akan gagal. Jika kerana mereka tidak mempunyai peluang ataupun modal, kita boleh uruskan. Akan tetapi keupayaan seseorang itu tidak sama, ada di antara mereka yang dari sudut budayanya tidak sesuai untuk melakukan perniagaan sebagai contoh,

Soalan:
Jadi macamana Tun nak selesaikan masalah itu?

Tun:
Kita akan latih mereka.

Soalan:
Bagaimana?

Tun:
Kita tahu di mana kelemahan mereka, kita kena ambil mereka dan latih mereka dalam pengurusan supaya mereka tidak melakukan banyak sangat kesilapan.

Soalan:
Jadi pada pendapat Tun, ianya adalah isu pendidikan dan bukannya dari sudut budaya hidupnya?

Tun:
Ya ianya keduanya, ianya isu pendidikan kerana disekolah kita tidak diajar untuk bagaimana menguruskan sesuatu, yang mana kita perlu fokus untuk menguruskan kewangan dan pengurusan sekian-sekain, maka lepas grad nanti mereka tahu macamana nak menjalankan perniagaan. Manakala bagi isu budaya, jika sistem nilai anda tidak sesuai untuk sesetengah aktiviti, anda akan gagal, sebagai contoh anda jenis yang sambil lewa, maka anda tidak akan berjaya seperti orang yang aktif dan bekerja keras melakukan pekerjaan.

Soalan:
Adakah Tun rasa banyak yang telah berubah dari sudut budaya bagi populasi oarng Melayu sejak Tun menulis buku ‘The Malay Dilemma’?di awal tahun 70an?

Tun:
Saya tak akan kata banyak. Tapi adalah sedikit perubahan. (*gelak-gelak)

#3: Kerajaan Tak Ada Wang Untuk Tunaikan Janji Hapuskan Tol

Soalan:
Ada banyak masalah yang sedang menunggu kita dari luar dan dalam, apakah 2 masalah yang paling merisaukan Tun sekarang?

Tun:
Well, orang ramai terlalu meletakkan pengharapan dan menjangkakan terlalu banyak kepada kami.

Kamu kena tahu, bila kami mengambil alih kuasa, ya kami menjanjikan beberapa perkara, tapi bila kami ambil alih dan jumpa apa yang kami adalah lebih teruk daripada apa yang kami jangkakan. Sebagai contoh pinjaman yang terlampau buruk dan janji-janji yang kami buat yang sebenarnya adalah tidak semudah yang untuk dilakukan kerana kami kekurangan wang, sebagai contoh tol.

Kami berjanji untuk menghapuskan jalan bertol, namun jika kamu hapuskan tol, kami tidak akan ada wang untuk menyelenggara jalan jalan bertol tersebut. Ianya bukan kerja kecil dan melibatkan wang berbillion ringgit setahun dan kami tiada wang tersebut. Jika kami ada wangnya tak apa, namun kami tidak ada wangnya.

Dan untuk menghapuskan jalan bertol, kami kerajaan kena membeli lebuhraya berkenaan, kita tidak boleh berkata kepada pemilik swasta lebuhraya untuk tidak mengutip tol sewenang-wenangnya. Itu berlawanan dengan perjanjian konsesi yang telah dilakukan.

Soalan:
Adakah kita boleh assume bahawa kerajaan tidak akan ambil alih 4 konsesi lebuhraya yang digembar-gemburkan seperti sebelum ini?

Tun:
Kami akan mengambil alih tapi kami sedang mencari jalan yang lain seperti mengambil alih secara berperingkat ataupun dengan cara lain yang mana kerajaan tidak perlu untuk keluar duit yang banyak secara serentak untuk mengambil alih lebuhraya berkenaan yang akan menelan belanja sebanyak RM100 Billion kepada kerajaan.

Soalan:
Tun kata, hutang merupakan masalah atau kerisauan utama Tun, adakah ada satu target pengurangan dari RM1 Trillion yang akan dicapai oleh kerajaan?

Tun:
Kami rasa bahawa pengurangan itu sedang dilakukan, ianya berkurangan kerana perkembangan ekonomi negara. Bila GDP meningkat, peratusan hutang itu berkurang dan kita ada siling 55% hutang kepada GDP untuk pinjaman. Tapi jika GDP meningkat, maka hutang sedia ada itu akan akan berkurang dengan sendirinya.

Soalan:
Jadi pengutamaanya adalah untuk memperkembangkan ekonomi dan bukannya angka hutang itu sendiri Tun?

Tun:
Kita mengurangkan hutang dan juga memperkembangkan ekonomi.

#4: Khazanah Akan Jual Aset Dan Pelaburan Mereka Kembali Kepada Beli Saham Bumiputera

Soalan:
Berkenaan perkembangan ekonomi, GLC sebelum ini dilihat sebagai salah satu komponen besar untuk ekonomi Malaysia, dan nampaknya paradigma berkenaan telah berubah. Dan menurut Tun bagaimanakah GLC akan ‘evolve’ katakanlah dalam 5-10 tahun kedepan ini?

Tun:
Idea asalnya, Khazanah sepatutnya hanya berfungsi untuk membeli saham-saham yang tidak dibeli oleh Bumiputera. Namun nampaknya mereka telah melabur di dalam banyak perkara lain.

Dan ada diantaranya adalah tidak berada di dalam bisnes teras (core business) mereka. Jadi apa yang berada diluar ‘core business’ mereka, saya rasa, mereka harus jual (dispose) pelaburan tersebut dan oleh kerana Khazanah dimiliki oleh kerajaan jadi kita bolehlah dapat sedikit kebaikan daripada perkara tersebut.

Soalan:
Jadi maknanya, GLC termasuklah Khazanah akan kurang mengambil tempat untuk terlibat dalam aktiviti ekonomi di Malaysia?

Tun:
Tidak, mereka kena kembali kepada ‘core business’, membeli saham adalah ok, tapi jika mereka masuk kedalam deal-deal perniagaan, itu bukan sebab asal Khazanah ditubuhkan.

Soalan:
Ramai yang berpendapat bahawa, GLC telah menjadi juara dan menguasai sektor swasta dan sebab itulah pelabur swasta telah lari melabur ke negara-negara yang lebih murah.

Tun:
Itu adalah kerana mereka tidak mengekalkan prinsip ‘core business’ mereka yang sepatutnya ketika ia ditubuhkan. Kerana mereka tidak sepatutnya melabur dan membeli saham, mereka hanya patut membeli saham yang tidak dibeli oleh orang lain.

Soalan:
Mengikut pandangan Tun, aset apa dan sektor apa yang tidak bukan core business mereka beli di dalam ekonomi Malaysia.

Tun:
Ya ada pelaburan mereka yang mendatangkan untung, tapi itu bukan sesuatu yang patut mereka lakukan.

Soalan:
Adakah MAS (Malaysia Airlines) di dalam perancangan Tun untuk dijual?

Tun:
Well, MAS juga adalah salah satu pelaburan yang mereka lakukan dan kami masih mencari penyelesian untuk MAS, ianya tidak mudah, kerajaan sebelum ini telah memberi mereka MAS RM6 Billion, membuang 6000 pekerja, namun dalam masa sama mereka mengurangkan jumlah penerbangan, dan jika itu berlaku, ratio personel:penerbangan tidak berubah.

Soalan:
Contoh yang ditunjukkan Proton-Geely, nampak berkesan…adakah MAS akan gunakan konsep yang sama?

Tun:
Well, ada juga idea begitu, syarikat asing akan ambil sebahagian besar MAS, tapi ianya adalah sekadar idea, dan kami tidak membantah sebarang idea sebgitu, tapi ada juga golongan yang sentimental yang mahukan MAS dimiliki secara penuh oleh Malaysia, tapi tidak ada pelabur dari Malaysia yang mampu untuk mengambil MAS.

Soalan:
Ada tarikh akhir untuk Tun dan kabinet dalam isu MAS ni?

Tun:
Bendanya tak mudah, ada banyak perubahan yang telah berlaku, tukar management, buang 6000 pekerja tapi masih tak selesai..

Soalan:
Jadi tiada tarikh akhir?

Tun:
Bila MAS ditubuhkan, tidak ada penerbangan tambang murah, sekarang ada tambang murah, itu adalah faktor yang memberi kesan kepada MAS dan juga syarikat-syarikat penerbangan yang lain.

#5: Zakir Naik, Kerajaan Dahulu Yang Bagi PR, Tidak Ada Negara Lain Yang Mahukan Beliau

Soalan:
Kehadiran Zakir Naik dilihat sebagai ‘pemecahbelah’ rakyat Malaysia, apa pendekatan Tun terhadap beliau?

Tun:
Well, dia bukanlah rakyat negara ini, beliau telah diberikan taraf PR oleh kerajaan terdahulu. PR tidak sepatutnya membuat sebarang komen mengenai isu sistem atau politik negara ini, beliau telah melampaui batasan tersebut. Dan kini beliau tidak dibenarkan bercakap lagi.

Soalan:
Adakah terdapat cadangan untuk menghantar beliau pulang ke negara asal beliau India?

Tun:
Tidak banyak negara yang mahukan beliau.

Soalan:
Tapi Malaysia masih mahukan beliau?

Tun:
India tidak berkeras pun mahukan beliau semula, saya berjumpa Encik Modi (PM India), dia tidak bertanya kepada saya, yang dia mahukan orang ini semula (Zakir Naik). Orang ini juga boleh memberikan masalah kepada India.

Soalan:
Tapi Malaysia telah bersetuju untuk mengambil beliau masuk ke negara ini?

Tun:
Bukan kami, kerajaan dahulu.

Soalan:
Jadi berapa besar penghalang untuk Tun menghantar dia (Zakir Naik) pulang?

Tun:
Kami sedang cuba mencari tempat lain yang mana dia boleh pergi, tapi setakat ini tidak ada negara yang mahu menerima beliau.

Soalan:
Tidak ada rasa khuatir ke sebab ada sebahagian masyarakat Malaysia yang senada dengan komen Zakir Naik dan ada juga kenyataan awam yang menyentuh sensitiviti kaum, suara perpecahan yang mana seolahnya sangat kurang mendapat respon daripada kerajaan, apa respon Tun?

Tun:
Itu adalah bayangan perasaan perkauman yang ada pada hari ini. Anda lihat lah, perasaan perkauman harini adalah lebih kuat jika dibandingkan dengan sebelum ini kerana sebab sebab yang tertentu, dan apabila ada orang datang dan katakan sesuatu yang sealiran dengan pemikiran mereka, walaupun mereka tidak faham, tetapi mereka suka akan ‘bunyinya’.

Saya dapati ketika beliau berucap, beliau berucap dalam Bahasa Inggeris tapi audiensnya, audiens yang sangat ramai, majoritinya tak faham dan tak reti berucap bahasa Inggeris pun.

Tapi oleh kerana mereka ingat lelaki ini (Zakir Naik) adalah ‘fighter’ yang hebat, maka mereka pun sukalah beliau. Dan jika kita ambil tindakan ke atas lelaki ini, maka kita akan menghadapi golongan ini.

Di Malaysia, anda kena berhati-hati macamana untuk berdepan dengan masalah ini, tidak semudah ambil dan buang. Itu bukan cara kami. Anda buat begitu, lagi besar masalah yang akan anda hadapi.

Soalan:
Maksudnya ada ‘political cost’ ke Tun?

Jawapan:
Sudah tentu……..

Rujukan:
FOR TUN M, A SECOND BITE AS MALAYSIA CEO, BUT SAME PROBLEMS EXIST

Selanjutnya...

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker